Élelmiszerek jelölése,minőségbiztosítás

Élelmiszerek jelölése

Az Európai Parlament és a Tanács 1169/2011/Eu rendelete  (2011. október 25.)

a fogyasztók élelmiszerekkel kapcsolatos tájékoztatásáról, az 1924/2006/EK és az 1925/2006/EK európai parlamenti és tanácsi rendelet módosításáról és a 87/250/EGK bizottsági irányelv, a 90/496/EGK tanácsi irányelv, az 1999/10/EK bizottsági irányelv, a 2000/13/EK európai parlamenti és tanácsi irányelv, a 2002/67/EK és a 2008/5/EK bizottsági irányelv és a 608/2004/EK bizottsági rendelet hatályon kívül helyezéséről. E rendelet intézkedik az Európai Unión belüli egységes élelmiszer jelölésről.

Ezt a rendeletet 2014. december 13-tól kell alkalmazni, azaz

a korábban gyártott termékek kifutása után, csak e rendeletnek megfelelő jelölésű termékek hozhatók forgalomba.

Társaságunk vállalja a jelenlegi jelölések megfelelőségének való vizsgálatát, és az „új” termékek jelölésének szakszerű elkészítését.

Fontos új elem a jelölési előírásokban:

a kötelező adatok csomagoláson vagy az ahhoz rögzített címkén való feltüntetésekor azokat jól olvashatóan és olyan betűméretben kell a csomagolásra vagy a címkére nyomtatni, amelynél a rendelet IV. melléklet szerint meghatározott x-magasság legalább 1,2 mm legyen.

Ha a csomagolás vagy tárolóedény legnagyobb felülete kisebb mint 80 cm 2 , a (2) bekezdésben említett betűméret x- magassága legalább 0,9 mm.

Ennek mérésére társaságunk megbízható digitális műszerrel rendelkezik, amellyel minden címke ezirányú megfelelőségét ellenőrizzük és dokumentáljuk az ellenőrző hatóságok felé

 

Képkivágás

Minőségbiztosítás

Az élelmiszerek minősége számos tényezőtől függ és a minőség elemeit különböző módon csoportosíthatjuk, azonban ezek mindegyike tartalmazza:

  • az élelmiszer-biztonságot,
  • a táplálkozás-élettani tulajdonságokat,
  • az érzékszervi tulajdonságokat,
  • az egyéb használati, hasznossági tulajdonságokat.

Szakértőink ezekben a kérdésekben professzionális tanácsokkal segítik elő a kis és közép vállalkozások tevékenységét